Wanneer je je afvraagt of je autoritair bent, is het belangrijk om eens kritisch naar je gedrag te kijken. Merk je dat je vaak de touwtjes in handen wilt houden en weinig ruimte laat voor de mening en input van anderen? Vind je het lastig om compromissen te sluiten en ben je geneigd om je wil aan anderen op te leggen? Misschien merk je dat je onbewust een controlerende houding aanneemt in verschillende situaties. Zelfkennis en zelfontdekking spelen hierbij een grote rol; wees eerlijk naar jezelf en durf te erkennen of autoritair gedrag een rol speelt in jouw interacties met anderen.
1. Constante behoefte aan controle
Je hebt altijd de drang om alles onder controle te houden. Het idee dat zaken niet volgens jouw plan verlopen, maakt je onrustig en geïrriteerd.
2. Moeite met het accepteren van feedback
Feedback ontvangen voelt voor jou als kritiek en dit vind je moeilijk te verteren. Je staat niet open voor suggesties of adviezen van anderen, omdat je overtuigd bent van je eigen gelijk.
3. Afkeer van tegenspraak
Wanneer iemand het niet met jou eens is, ervaar je dit als een aanval op je autoriteit. Je verdraagt geen tegenspraak en kunt hier defensief of zelfs vijandig op reageren.
4. Dominantie in gesprekken
In gesprekken ben jij geneigd om de leiding te nemen en je mening als de enige juiste naar voren te brengen. Anderen krijgen weinig ruimte om hun standpunten te delen.
5. Beslissingen opleggen
Je hebt de neiging om beslissingen op te leggen aan anderen, zonder daarbij rekening te houden met hun input of behoeften. Jouw wil is wet en daar twijfel je niet aan.
6. Weinig empathie tonen
Als jij autoritair bent, kan het zijn dat je weinig empathie toont ten opzichte van anderen. Je bent gericht op je eigen doelen en behoeften, en hebt moeite om je in te leven in de gevoelens en perspectieven van anderen.
7. Streven naar perfectie
Het constante streven naar perfectie kan een teken zijn van autoritair gedrag. Je legt niet alleen hoge eisen aan jezelf, maar ook aan anderen. Hierdoor ontstaat er een sfeer van onrealistische verwachtingen en druk.
8. Kritiek snel persoonlijk opvatten
Als autoritair persoon vat je kritiek vaak persoonlijk op. In plaats van het te zien als constructieve feedback, ervaar je het als een aanval op je autoriteit. Dit kan leiden tot defensief gedrag en het vermijden van feedback.
9. Zwarte-witdenken
Zwarte-witdenken is typerend voor autoritaire personen. Je ziet de wereld qua goed of slecht, zonder nuance of grijstinten. Dit kan leiden tot starheid in denken en handelen, wat relaties en samenwerking bemoeilijkt.
10. Onbuigzaamheid in routines en regels
Als autoritair persoon heb je vaak een sterke behoefte aan controle en structuur, waardoor je onbuigzaam kunt zijn als het gaat om routines en regels. Veranderingen worden gezien als een bedreiging en je houdt krampachtig vast aan bestaande manieren van doen.
11. Overmatige nadruk op hiërarchie
Als jij autoritair bent, leg je te veel nadruk op hiërarchie binnen elke situatie. Je vindt het belangrijk om altijd de baas te zijn en anderen te laten zien dat jij boven hen staat.
12. Onwil om macht te delen
Je hebt moeite om macht te delen met anderen als je autoritair bent. Je wilt alle controle in handen houden en bent terughoudend om anderen verantwoordelijkheid te geven.
13. Sterke focus op loyaliteit
Voor jou als autoritair persoon is loyaliteit extreem belangrijk. Je verwacht volledige toewijding van anderen en beschouwt kritiek of twijfel als verraad.
14. Ongeduld met processen
Als autoritair persoon heb je weinig geduld voor processen die niet snel genoeg verlopen naar jouw zin. Je wilt directe resultaten zien en verliest snel je interesse als zaken te traag gaan.
15. Intimidatie als aanpak
Wanneer je autoritair bent, gebruik je intimidatie als een manier om anderen onder druk te zetten en gehoorzaamheid af te dwingen. Je maakt misbruik van je macht om anderen te controleren.
16. Overgevoeligheid voor kritiek
Als je autoritair bent, kan het zijn dat je erg gevoelig bent voor kritiek. Zelfs kleine opmerkingen kunnen je diep raken en je defensief maken.
17. Verabsoluteren van eigen perspectief
Je hebt de neiging om jouw perspectief als de enige juiste te zien en andere invalshoeken af te wijzen. Hierdoor sluit je jezelf af voor nieuwe ideeën en inzichten.
18. Constant rechtvaardigen van eigen gedrag
Als autoritair persoon voel je vaak de behoefte om je gedrag te rechtvaardigen, zelfs wanneer anderen aangeven dat het misschien niet passend is. Dit kan leiden tot conflictsituaties.
19. Doelen bereiken ten koste van anderen
Soms ben je geneigd om koste wat het kost je doelen te bereiken, zelfs als dit ten koste gaat van anderen. Dit kan leiden tot verbittering en weerstand in je omgeving.
20. Gebrek aan vertrouwen in anderen
Als autoritair persoon heb je vaak moeite om anderen volledig te vertrouwen. Je houdt liever de touwtjes in eigen handen en twijfelt aan de capaciteiten van anderen om taken naar behoren uit te voeren.
21. Snel oordelen
Je bent autoritair als je snel oordeelt over anderen zonder de volledige context te kennen. Dit kan leiden tot onjuiste conclusies en vooroordelen.
22. Minachting voor zwakte
Als je autoritair bent, toon je vaak minachting voor de zwakheid van anderen. Je ziet dit als een teken van inferieuriteit en dit kan leiden tot gebrek aan empathie.
23. Emotionele afstand bewaren
Autoritaire mensen houden vaak emotionele afstand. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijkheden hebt om emotionele connecties te maken en empathie te tonen naar anderen toe.
24. Ontkennen van eigen fouten
Als autoritair persoon is het moeilijk voor je om eigen fouten toe te geven. Je hebt de neiging om deze te ontkennen of de schuld bij anderen te leggen, wat een belemmering kan zijn voor persoonlijke groei.
25. Verantwoordelijkheid afschuiven
Je autoritaire karakter komt tot uiting wanneer je regelmatig de verantwoordelijkheid afschuift op anderen. Hierdoor vermijd je zelf verantwoording te nemen voor je acties en keuzes.